Kinesisk visdom

"I kinesisk medicin som i kinesisk filosofi, kan man inte förstå helheten om man inte känner till

delarna, och inte förstå delarna om man inte känner till helheten."

- Daniel Suurna

I århundranden visste kineserna att skönhet utstrålar från insidan. Om det inre får rätt energi och näring och blodet flyter ostört, kommer utsidan av kroppen att uppenbara denna strålglans.

Vad är Qi ? Det saknas ord för att förklara vad Qi är. Det är som att försöka förklara vad kärlek är eller att med ord förklara hur en jordgubbe smakar, orden räcker inte. Qi kan beskrivas som vår “vitala energi”. I likhet med elektrisk energi kan vi inte se eller ta på den, men vi vet att den existerar och vi har möjlighet att ta hjälp av den: genom att röra oss, ha vitalitet, hålla oss varma och skydda oss från sjukdom.

Det finns ett samband, som förbinder det inre med det yttre och omvänt. De gamla kineserna upptäckte, att det var möjligt att påverka meridianbanornas energiström och reglera kroppens inre genom att stimulera kroppens yttre. Skälet till att använda och påverka akupunkturpunkterna med tryck, nålstick, värme, kyla, koppning mm. är således att återupprätta balansen och därmed uppnå en reglerande, läkande och smärtstillande effekt.

I TCM – Traditional Kinesisk Medicin använder man helhetens filosofi och teorin om energikanalerna så kallade meridianer där energin strömar igenom, för att förstå kroppens olika fenomen, även den mentala och känslomässiga delen ingår här. När man är frisk och harmonisk flödar det lika mycket energi genom samtliga meridianer. Vid sjukdom uppstår störningar i meridiansystemet, vilket leder till obalans i energiflödena. Via akupunktur punkterna strävar man efter att återställa qi balansen; rekommenderat både i förebyggande syfte men också när sjukdomen har redan fått fäste.

balantza header 1-01.jpg