Frågor & svar

Hur kan akupunkturen hjälpa mig?

Akupunkturen enligt traditionell kinesisk medicin är världkänd att användas både som en primär men även  som en komplementär behandling.

Kan man behandla flera besvär / symtom samtidigt?

Kort sagt: ja…men enligt kinesisk filosofi  behandlas inte endast symtomen i alla fall till en början utan man strävar behandla roten / orsaken till problemet.

Det holistiska effekten av akupunktur isär behandlar varje individ; det betyder att samma besvär och åkommor som två olika personer skulle uppleva behöver inte betyda att obalansen kommer från samma källa / rot, utan att likvärdiga symtom kan komma från helt olika obalanser och behandlas på det viset helt annorlunda.

Till exempel : huvudvärk som är så vanligt idag. Kan bero på många obalanser, beroende på hur det yttrar sig, var den är lokaliserad, hur smärtan upplevs: molande, kraftigt, blixtrande, tung känsla / oklar i huvudet, i samband med menstruations perioden, o s v. Då förstår man att det rör sig om diverse blockeringar / obalanser som kan vara antingen av underskott eller överskott karaktär. Så det är därför väldigt viktigt att ställa rätt diagnos för att kunna avhjälpa så optimalt som möjligt.

Hur många behandlingar behöver jag ?

Det beror på hela ditt tillstånd; hur länge du haft besvären, livs stil, mat vanor, arbets och relations förhållanden, stress, personens medfödda egenskaper, allt kan spela in och påverka ditt tillfrisknande. Man rekommenderar i alla fall ca 10 behandlingar, en del behöver gå ännu längre tid. Men efter 3-7 behandlingar man borde se några resultat. Behandlingen ges en gång i veckan och när besvären börjar klinga av så kan man gå mer sällan. De flesta kunderna upplever akupunktur behandlingen väldigt avslappnande och rogivande så även när de inte längre har några direkta besvär så fortsätter de underhålla hälsan. Akupunktur behandlar och används både vid obalanser som redan uppstått men även i förebyggande syfte, så varför inte satsa mer på vår hälsa oavsett ålder?

Gör det ont när man får akupunktur?

Akupunktur nålarna är sterila, väldigt tunna och av en gångs användning. De är inte mycket tjockare än ett hårstrås tjockled och en del känner knappt någon stick alls. Även barn / ungdomar kan uppleva rätt så smärtfri insättningen av nålar och har de haft någon förundring angående behandlingen så brukar det försvinna ganska fort.

Vi akupunktörer som utövar akupunktur enligt kinesisk medicin har lärt oss olika nål tekniker och metoder för att våra behandlingar skall vara så behagliga som möjligt och många av kunderna har lätt för att slappna av så pass att de till och med somnar djupt under behandlingen.

Hur går det till en akupunktur behandling?

Vid första besöket fyller du i ett hälso-formulär; sen följer en kinesisk pulstagning där jag ”läser av” hur organ, vätskor och olika funktioner i kroppen fungerar, även observation av tungan utförs också som hälsobedömning. Sen ställer jag diagnos och sätter in tunna nålar på olika ställen i kroppen beroende av obalanserna och för att återställa balans i hela energi systemet; därefter ligger du skönt och kopplar av .

Vad bör jag tänka på efter behandlingen?

Försök att vila en stund efter om du har möjlighet; då menas inte att man behöver gå direkt och lägga sig men att försöka ta det lugnt efter behandlingen är att föredra. Inga tränings pass rekommenderas heller samma dag utan försök ge kroppen en möjlighet att bearbeta informationen som den fått. Vänta gärna upp till 40-60 min med att äta efteråt, annars risken att må lite illa kan förekomma.

Håll dig varm och njut bara av att ha skänkt kropp och själ en möjlighet till självläkning.

balantza header 1-01.jpg